Urban Bacau Info

Când etichetele se pun fără nici o judecată fundamentată.

Constat cu tristețe că în ziua de astăzi etichetele se pun fără nicio judecată fundamentată, ci mai degrabă instinctual și subiectiv. Am observat câțiva formatori de opinie din mediul online care voit sau nu, i-au catalogat pe românii care au participat la ceremonia religioasă de comemorare a Eroilor căzuți în Valea Uzului, ca fiind ori extremiști, ori manipulați de extremiști.

Au existat elemente extremiste atât din partea românilor de etnie maghiară, cât și din partea românilor prezenți la ceremonie, dar să pui egal între extremism și toți cei participanți mi se pare un act de iresponsabilitate cruntă. Eu am ajuns pe la orele 17:50 și am asistat la o ceremonie religioasă, oficiată de niște preoți ortodocși, după care s-au strigat numele ostașilor români căzuți în lupta pentru apărarea țării. 

Fiind activ pe zona civică, am prezentat materiale video și foto necenzurate de la mai multe evenimente din județul nostru, astfel am fost prezent și ieri la Valea Uzului. 

Am văzut acolo oameni de toate genurile. Părinți cu copii, bătrâni, tineri cu steagurile sau însemnele tricolorului, veniți să participe la comemorarea acestor eroi ai neamului DE ZIUA EROILOR, la invitația publică a Primăriei Dărmănești, care a lansat documentul în mediul online.

Dacă în România lui 2019 este un act de extremism să participi la o ceremonie religioasă de comemorare a unor eroi ai neamului De Ziua EROILOR, ar trebui să ne punem mari semne de întrebare în legătură cu viitorul identității noastre, ca stat.

Acum revin să menționez câteva aspecte care sunt omise a fi făcute publice, nu știu din ce motiv:

1. Nu înțeleg de ce acest subiect nu a fost tranșat de la început de către guvern, întocmai pentru a se evita o situație tensionată – situație interesantă aici între decizia primarului orașului Dărmănești (ALDE) de organizare și decizia prefectului de Bacău (ex ALDE) de anulare a HCL prin care cimitirul ajungea în administrarea primăriei Dărmănești;

2. Observ că formatorii români arată cu degetul constant tot înspre români ca fiind instigatori sau principalii vinovați, în contextul în care Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, ar fi făcut presiuni pentru chemarea românilor de etnie maghiară spre a face un lanț uman în jurul cimitirului;

3. Românii prezenți au încercat pentru cca. 20 de minute să îi convingă pe românii de etnie maghiară să îi lase să intre în cimitir, fără succes, deși ar fi existat o înțelegere prealabilă conform căreia după ora 17:00, partea română să fi avut acces la cimitir pentru oficierea ceremoniei;

4. Au fost aprinse lumânări atât pentru ostașii români comemorați, cât și pentru cei de etnie maghiară.

Asemenea momente de comemorare a unor victime ale războiului de apărare nu trebuie sub niciun fel folosite pentru a crea disensiuni pe criterii etnice sau de altă natură, ci trebuie respectate. Condamn orice fel de tensiune între români și românii de etnie maghiară, tensiuni care sunt alimentate în mod evident de politicieni și insist pe faptul că trebuie să ne respectăm cu toții istoria, indiferent de etnie. 

Apropo, sărbătorile de iarnă mi le petrec de obicei la Toplița și deși uneori am mai întâmpinat reacții adverse din partea unor etnici maghiari, cu vorba bună în final am stat cu toții la un pahar de vorbă ca niște români născuți în România ce suntem cu toții. Repet, toate aceste tensiuni sunt alimentate constant de către cei direct interesați. 

În final, aș face o comparație cu 10 august.

Dacă atunci ne-am putut disocia de elementele huliganice, acum de ce îi catalogăm pe toți cei participanți doar pentru că au existat câțiva dintre cei prezenți care au fost mai energici? Ajungem să preluăm discursul Antenei 3 de atunci, care ne împărțea în huligani și manipulați.

Cei care țineau partea mulțimii de atunci, îi etichetează acum pe românii care au comemorat Ziua Eroilor la Valea Uzului ca fiind extremiști sau manipulați de extremiști. Eu cred că s-a greșit de ambele părți, iar soluția trebuie găsită numai urmând calea dialogului și respectului reciproc.

PS. Nu puneți egal între români etnici maghiari și români etnici maghiari extremiști.

Text by Dorin Chirilescu (spirit-civic.ro)