International

Am pierdut locul în Consiliul de Securitate ONU. Un alt eşec!

Pe plan extern, guvernul Dăncilă a eşuat pe toate planurile, declaraţiile agramatei şi măsurile impuse de ciuma roşie au dus la neîncrederea statelor membre UE şi ONU de a ne mai încredinţa ceva pe mână. Astăzi, România a pierdut poziţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în detrimentul Estoniei care a obţinut mai multe voturi.

În curând nu vom mai fi priviţi ca şi ţară ci doar undeva mai jos decât state ca Etiopia, Zimbabwe sau Haiti. Evenimentele ce au avut loc în ultimii 3 ani mai cu seamă şi în urma cărora românii au fost îngrădiţi să-şi exprime în mod liber dezacordul cu privire la măsurile guvernului Dăncilă, cei care conduc frâiele organizaţiilor europene şi mondiale ne-au cam tăiat craca. Azi a fost doar o altă etapă şi cu siguranţă românii vor resimţi alte măsuri ce sporesc neîncrederea aliaţilor în guvernul ce conduce România de astăzi.

Preşedintele României a fost profund indignat de acest vot şi a declarat:

„În ciuda demersurilor diplomaţiei române – care a reuşit să obţină un număr considerabil de angajamente de susţinere din partea statelor membre – o serie de declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive, contrare unor poziţii tradiţionale de politică externă ale statului, formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române – faţă de care Preşedintele României a luat poziţie fermă la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţă faţă de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe”, completează sursa citată.