Local

Festivalul „Tamasidava”, marcă înregistrată

Vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Pravăț a propus înregistrarea Festivalului Antic „Tamasidava” la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci . Inițiativa are la bază faptul că în Răcătău, pe malul stâng al Siretului, se găsește așezarea fortificată numită Cetatea Tamasidava, care este și sit arheologic. Această așezare apare menționată prima dată într-un document emis la curtea domnitorului Ștefan cel Mare în 1481, dar acropola „Cetățuia” este mult mai veche, după cum spun arheologii.

Descoperirile făcute aici în timpul cercetărilor i-au condus la concluzia că Tamasidava aparține culturii geto-dacice și datează din epoca bronzului. CJ Bacău, împreună cu alte instituții și organizații, a organizat Festivalul Antic „Tamasidava” pentru a promova patrimoniul și istoria regiunii, obiectiv ce face parte din strategia de dezvoltare a județului. „Importanța și necesitatea obținerii de către județul Bacău a dreptului la marca «Festivalul Antic Tamasidava» este subliniată și de faptul că organizarea anuală a festivalului a dus la creșterea numărului participanților, atrăgând colaboratori din străinătate și contribuind, astfel, la dezvoltarea turismului la nivel județean, național și internațional”, arată Silviu Pravăț.

Prin desfășurarea festivalului timp de trei zile se pun bazele unei tradiții cultural-istorice. Anul acesta, evenimentul va ajunge la a III-a ediție. Cel mandatat să facă demersurile la OSIM pentru înregistrarea mărcii este Horia Olinic, directorul adjunct al Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului.