Obiectiv Turistic

Obiectiv, Bacaul. Manastirea Diaconesti

Astazi vom continua calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv turistic mai putin cunoscut care trebuie promovat si anume Manastirea Diaconesti de pe Valea Trotusului ,intre Munţii Ciucului şi Tarcăului, în comuna Agăş, din judeţul Bacău. 

Pentru a ajunge la acesta manastire vom pleca din localitatea Comăneşti spre Miercurea Ciuc, pe drumul naţional 12A, cale de 16 kilometri, apoi se face stânga, în localitatea Preluci, cale de doi kilometri. Obştea de maici, aflată sub staretia monahiei Evloghia Chirvase, este călăuzită duhovniceşte de părintele duhovnic Amfilohie Brânză .
Mănăstirea Diaconeşti a fost înfiinţată în anul 1998, cu binecuvântarea Preasfintitului Episcop Eftimie al Romanului şi al Bacăului. Principalii ctitori sunt creştinii din localitatate şi din zona, prin a căror râvnă şi osteneală s-a început construcţia acestui aşezământ monahal.
Diaconeştiul este o manastire a românilor ortodocşi care vieţuiesc între satele maghiarizate din judeţul vecin.

În anul 2000 s-a terminat construcţia primului corp de chilii, prevăzut cu bucătărie, trapeză şi un mic paraclis, închinat Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
In anul 2002 s-au început lucrările pentru ridicarea bisericii mari, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe o temelie alcătuită din piatră de rău, biserica a fost construită din bârne de molid şi brad, în dulcele stil moldovenesc stefanian. Prin rânduiala slujbelor, prin păstrarea şi cultivarea valorilor autentice ale Ortodoxiei şi prin Taina Spovedaniei, Mănăstirea Diaconeşti se arată a fi una cu o puternică slujire misionară. Pe lângă ascultările clasice unei mănăstiri, monahiile din Mănăstirea Diaconeşti au şi preocupări editoriale legate de sfinţii închisorilor comuniste, pictură şi muzică bizantină.

Deşi tânără, Mănăstirea Diaconeşti a devenit un reper în ortodoxia românească iar obştea ce numără 30 de maicute, alături de duhovnicul Amfilohie, care sunt implicati în numeroase proiecte misionare de pe Valea Trotusului . 

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/ facebook