Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacăul! Mănăstirea Cotumba (Agăș)

Pe valea râului Trotuș, la istorica graniță dintre Regatul României și Transilvania Imperiului Austro-Ungar, ca un avanpost al ortodoxiei, în secolul la XVIII-lea a fost construită o mănăstire.

Manastirea Cotumba a fost ctitorită de vornicul Grigore Cupenski în a doua jumătate a secolului XVIII si a fost construita in anul 1766 ,iar in anul 1864 va deveni biserica de mir . Bisericuta a fost distrusa in primul razboi mondial si recladita in 1929 cu hramul Pogorarea Duhului Sfant..
Localizată în apropierea pasului Ghimeș, care făcea legătura cu Ardealul, mănăstirea Cotumba era gândită de către domnitorii moldoveni ca loc de popas al negustorilor și al călătorilor. Această realitate istorică este confirmată de numele comunei în care mănăstirea își desfășoară astăzi activitatea. Agăș provenie de la cuvântul turcesc „aga”- persoană însărcinată cu strângerea vămii.

După desființarea graniței și a vămii prin unirea Principatelor Române, la Mănăstirea Cotumba au început greutățile. În anul 1864, aceasta a fost desființată de legea secularizării averilor mănăstirești.
Astfel, în anul 1991, gospodarii din comuna Agăș și-au dorit, în poiană, o nouă mănăstire si a fost redeschisa ca manastire de maici in 1994, primele maici venind aici . 

Într-un cadru natural încântător din munții Ciucului, pe malul râului Glodeț,in locul numit Golul Stanii niște măicuțe venite tocmai din capătul opus al țării, de la Mănăstirea Brâncoveni,de langa Slatina din județul Olt, au pus bazele unei noi mănăstiri, care să poarte același nume – Cotumba. 
Si in final pentru cei pasionati de aventura pot porni de la Manastirea Cotumba si pot urca pe Piciorul Grohotis, Muntele Feltuianu pana in varful Cotumba (1251 m), in circa patru ore. De aici se poate coborî mai repede in satul Cotumba pe Piciorul Cotumbei.

Pentru a ajunge la acest obiectiv turistic ,accesul rutier se face din orasul Comanesti spre Miercurea Ciuc pe DN 12 A,21 Km stanga in satul Cotumba si apoi 5 km pe un drum forestier .

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook