Diverse

Salvia, plantă de leac!

Legenda spune că, după ce Maica Domnului cu micul Iisus în braţe, a scăpat de soldaţii lui Irod care o hărţuiau, ascunsă fiind în tufele de salvie, de altfel singura dintre plante care a primit-o şi a ajutat-o în acele momente grele, a binecuvântat salvia, dându-i puteri vindecătoare.

Se spune că de atunci salvia, Salvia officinalis, are puteri miraculoase în aproape orice boală. Denumirea plantei vine din latinescul salvare, a salva, a vindeca.

În România, salvia se cultivă, mai ales, în judeţele din sudul ţării, pe terenuri calcaroase şi pietroase, expuse la soare. Frunzele argintii sau alb-cenuşii, păroase, se culeg numai în zi cu soare puternic, înainte ca salvia să înflorească şi încă de vreo două, trei ori în decursul verii şi al toamnei.

Preparatele din salvie, pulberea, tinctiura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. Salvia ajută şi la curăţarea sângelui şi poate să prevină boala Alzheimer.

Persoanele care au probleme cu somnul să umple o faţă de pernă mică, cu frunze uscate de salvie şi s-o ţină lângă perna pe care doarme. Vara, pe vreme caniculară, una, două căni de ceai de salvie poate fi o băutura răcoritoare excelentă. Infuzia sau cataplasma din planta proaspătă, zdrobită, calmează rapid locul înţepăturilor de insecte.

Deoarece salvia are proprietăţi calmante, antibacteriene şi antifungice, tratează cu succes bolile de piele. Rănile, eczemele, micozele, iritaţiile şi arsurile se tratează prin spălări zilnice cu decoct de salvie şi aplicarea de cataplasme din frunze proaspete, zdrobite.

Ceaiul de salvie combate formarea cheagurilor de sânge, fiind util în prevenirea şi tratamentul infarctului miocardic şi a durerilor generale coronariene. Pulberea de salvie, câte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu pauză de zece zile, se recomanda în caz de colită, enterocolită, colită de fermentaţie, diverticulită.

Ceaiul de salvie are un puternic efect revigorant menţinând tinereţea celulelor care formează scoarţa cerebrală şi acţionează benefic asupra unor hormoni importanţi care menţin tinereţea organismului. Studiile recente arată că salvia acţionează la fel cu cele mai noi tratamente în sindromul Alzheimer.

Ceaiul de salvie, consumat zilnic, câte o cană, mai ales de persoanele de vârsta a treia, fortifica întregul organism, fereşte de atacurile de apoplexie, calmează spasmele musculare, reduce tremurul mâinilor, durerile de coloană, îmbunătăţeşte memoria, scade tensiunea şi detoxifică organismul. Băile cu salvie înlătura oboseala, conferă pielii o aromă plăcută şi menţin un tonus psihic bun.

Atenţie însă că salvia, deşi are multe virtuţi terapeutice, poate face şi rău mai ales, la excese. Salvia nu se recomandă persoanelor care suferă de epilepsie şi femeilor care alăptează. De asemenea, diabeticii insulinodependenţi trebuie să fie foarte precauţi dacă folosesc planta şi să-şi supravegheze glicemia.

Sursa: ziare.com