Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul!

Astazi vom continua calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv turistic care trebuie promovat si anume Biserica ortodoxa ,,Sfanta Varvara‘’ din Salina Targu-Ocna.

Salina de la Targu-Ocna care se afla in inima Moldovei, in perimetrul orasului Targu-Ocna din Judetul Bacau , accesul rutier spre acest obiectiv turistic se face pe DN12 A.
În perioada aprilie-decembrie 1992, a fost concepută și realizată de personalul salinei în zona „Pilon” o biserică ortodoxă subterană cu hramul Sfânta Varvara – ocrotitoarea minerilor. Biserica este unul dintre puținele lăcașuri de cult din România construite în saline.
Catapeteasma veche din lemn cu 24 de icoane a fost adusă de către duhovnicul Epifanie Bulancea de la mănăstirea „Măgura Ocnei”. În completarea porțiunii de lemn a acesteia, la dreapta și la stânga altarului sunt porțiuni de iconostase realizate din sare. Tot din sare au fost făcute atât stranele, masa din altar, abajururile, scaunul arhieresc și alte obiecte de cult din interiorul lăcașului, cât și suporturile sculptate ale picturilor. În fiecare an pe 4 decembrie, începând de la închiderea minelor de cărbuni din Bazinul carbonifer Comănești din anul 2005, în biserică se prăznuiește sărbătorea Sfintei Varvara.

Editare text si foto : Nicu Chiriac .