Retrospectiva

După 31 de ani de la tragedia în care au murit 27 de băcăuani.

În alte ţări tinerii se drogau şi mureau din cauza asta, aşa ni se explica în propaganda comunistă a vremii. În România comunistă cei tineri mergeau la cules împreună cu părinţii pentru a câştiga un ban în vremurile sărace ale socialismului clădit cu sudoare.

Pe 21 august 1988, un camion Saviem plin cu 63 de oameni din Faraoani, Valea Mare şi Orbeni, printre care mulți copii, pleacă spre Harghita, pentru culesul cartofilor. Șoferul decide să meargă pe drumul forestier Dărmănești-Covasna, unul foarte greu, pietruit, pentru că numărul de persoane era mult mai mare decât cel admis. La ora 19.10 se răstoarnă în apa Uzului după ce un mal s-a surpat, şoferul încercând să evite coliziunea cu o Dacie ce venea de pe celălalt sens de mers. În accident mor 27 de suflete, cei mai mulţi, copii din satele menţionate. 23 dintre acestea sunt coborâte la cele sfinte pe 25 august, în cea mai mare înmormântare colectivă din istoria României la Faraoani.

Camionul avea o remorcă şi s-a prăbuşit de la circa 8 metri în apa Uzunului. Clipe de coşmar pentru cei care au supravieţuit şi au povestit cele întâmplate. Dictatorul vroia că nu cumva înmormântarea să se transforme într-o acțiune de protest. În Faraoani, fiecare îşi pieduse pe cineva drag, oamenii mergeau la muncă, timpurile-s grele, așa că permite ca la îngropăciune să asiste mai mulți preoți. Cum cei de prin părţile locului sunt catolici, vin mulți prelați.” Le dați popi, zahăr și ulei. Dar îi filmați”, suna vocea lui Ceaușescu. Adică rudele să primească ceva pentru a nu putea răbufni, să aibă din ce face pomană, decedații să plece de pe această lumea creștinește, dar oamenii să fie supavegheați, ca nu cumva să apară revolte. Asta nu trebuia să se afle. Dar cei din partea locului nu uită. De fiecare dată, pe 21 august, merg pe Valea Uzului, la locul blestemat, și aprind o lumânare. Și azi, pilonii de beton de pe marginea drumului, cei rupți de” Saviem” în 1988, sunt smulși.

Sursă: a1.ro