Pareri

Să dăm vina pe unguri și să ne plângem eroii inexistenți?

Valea Uzului. Un loc minunat, unde te pierzi in natură, unde auzi doar ciripitul păsărelelor și mai vezi din când în când câinii ciobănești, ciobanii și oile.Însă in Valea Uzului acum multi ani, s-au dus lupte grele și au murit mulți soldați și astfel din 1917, din perioada Imperiului Austro Ungar, există în Valea Uzului un cimitir unde inițial au fost înmormântați soldații decedați în primul război mondial, soldați maghiari din regimentul 10 de la Miskolc, după care li s-au alăturat și soldați ruși sau nemți din al doilea război mondial.

Valea Uzului nu aparține de Dărmănești. Din 1917 începând, cei din Dărmănești nu au făcut nimic pentru Valea Uzului și cimitir. Nimic, până acum când s-au trezit după 102 ani să pună niște cruci.
Prima poză reprezintă schița cimitirului, făcută în 1917, unde apare clar, negru pe alb faptul că locul in care s-au amplasat marile cruci ortodoxe, este de fapt locul unde sunt îngropați soldații maghiari. Pe schiță, in partea stângă jos sunt cele patru rânduri cu numele soldaților (se pare că cei din Dărmănești habar nu aveau de existență ei și au crezut că fac ce vor).Crucile s-au amplasat pe rândurile 1, 3 și 4.

Poza doi, este o captură de sus și se poate vedea clar unde anume sunt acele cruci din beton, adică fix pe mormintele soldaților maghiari.

Este plin internetul de ură din cauza faptului că cineva a acoperit crucile cu saci de gunoi. Ungurii sunt răi, odioși, nu-i așa?

Presa, ce faceți??? Cum este posibil să prezentați doar jumătate de știre? De ce prezentați doar efectul? Cauza?? Și uite așa sunteți părtași la ruptura dintre români și maghiari.
Voi ăștia care acum iar ii înjurați de mama focului pe maghiari ați fost vreodată în Valea Uzului? Aveți habar ce lupte au avut loc acolo și cine a murit? Aveți habar că există în Dărmănești un cimitir in memoria eroilor români căzuți în luptă la Dărmănești?

Cea mai importantă întrebare, aveți habar unde este Valea Uzului și ați auzit de acest cimitir vechi de 102 ani până acum???? Sau nu contează, hai să înjurăm.
Eu am fost in Valea Uzului pe 26 august, când este comemorarea soldaților maghiari căzuți în luptă în al doilea război mondial. Am cunoscut și doi veterani de război (asta era undeva prin 2010, azi nu mai trăiesc din păcate) și știu exact povestea locului și a luptelor din August 1944, mi-au povestit bătrânii.
Urlă internetul că ungurii au profanat mormintele „eroilor români” punând saci de gunoi pe cruci. Dragii mei, acolo sunt îngropați soldați maghiari, deci cine a profanat de fapt morminte? Nu cumva noi, punând aiurea niște cruci? Vă deranjează sacii? Îmi pare rău, ar fi trebuit să gândiți înainte să faceți asemenea lucruri.

Dar hai să dăm vina pe unguri și să ne plângem eroii inexistenți.
Hai sa ii judecăm și să îi crucificam, hai să îi scuipam și sa ii facem în toate felurile, asta doar pentru a ne apăra eroii inexistenți.

by Daniela Dobre

2 thoughts on “Să dăm vina pe unguri și să ne plângem eroii inexistenți?

  1. Chiar daca ar fi asa mortii in razboaie trebuie la fel respectati. Dumneata ai nume romanesc dar suflet unguresc.

    1. Dar cum se face că sunt morți de toate națiunile și tocmai soldați români nu au murit în lupta de la Dărmănești? Parcă totul e cusut cu ață albă , că nu erau și români. Eu am bunici și unchi care au murit în război și nici în ziua de azi nu știu unde sunt înmormântați, Dumnezeu să îi ierte pe toți, toți ar trebui să trăim în buna înțelegere că mâncăm aceeași pâine în România.

Comments are closed.