Local

Atenţia acordată copilului înaintea inserţiei de 650 lei daţi de stat!

Părinţii care se află în concediu de creştere a copilului primesc o inserţie de 650 lei lunar, timp de 3 ani dacă se reîntorc la muncă cu minim 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani. Oarecum tentantă, măsura n-a adus vreun plus pe piaţa muncii şi n-a adus rezultate.

Părinţii preferă să stea în concediu până copilul împlineşte 2 ani şi banii oferiţi de stat ca recompensă nu convinge prea multă lume să renunţe. La 31 martie 2018, 2.158 părinți reveniseră la muncă înainte că bebelușul lor să împlinească 2 ani, respectiv 3 ani, cel cu handicap, și beneficiau de stimulent de inserție, la 1 aprilie 2019 numărul lor coborât la 2.125. Suma totală, reprezentând stimulentul, acordată lor s-a ridicat la 1.341.065 lei față de 1.360.424 lei, la 31 martie 2018.

Pe de altă parte, sunt multe mame care rămân însărcinate în timpul concediului de creştere a copilului şi beneficiază astfel de o „continuitate” în a primi indemnizaţia de creştere a copilului. În altă ordine de idei foarte mulţi părinţi nu au vreo soluţie în ceea ce priveşte copilul ce trebuie lăsat în grija cuiva în timp ce ei merg sau revin la muncă. Sunt puţine creşe şi mai ales nu sunt chiar la o distanţă apropiată de locuinţa părintelui, fapt ce creează o altă problemă.

Atenţia acordată copilului de către însuşi părintele, cheltuielile mai mari ce s-ar ivi în cazul revenirii mai devreme la muncă, adică fi banii ce îi poţi lua în plus, face ca băcăuanii să aleagă totuşi concediul plătit şi nu revenirea cu inserţia de 650 lei.