Pareri

Scandal între români şi unguri la graniţa judeţului. Cimitirul şi eroii a 7 naţiuni de la Valea Uzului deranjează primăria din Sânmartin!

Din punct de vedere administrativ, localitatea Valea Uzului aparţine de comuna Sânmartin din judeţul Harghita, care se află la 33 km distanţă, dar este mai aproape de Dărmăneşti, oraș aflat la 25 de km. Ultimul locuitor al aşezării s-a mutat de aici în anul 2017. (sursă: flux24.ro).

Şi cum vorbim despre o localitate de români şi alta de etnici maghiari, putem subînţelege că există un scandal, unul recent şi culmea având ca subiect „morţii” celor două părţi din zona. Să nu mai încapă nici morţii în pământ? Să avem aşa o patimă în ceea ce-i priveşte doar în momente mai delicate?

Conflictul administrativ cu accente interetnice a izbucnit la Valea Uzului, între două localități aflate la granița județelor Bacău și Harghita. Autorităţile locale din Dărmăneşti au realizat în cimitirul militar maghiar al satului depopulat Valea Uzului, o parcelă de morminte ale unor soldaţi români, fără să fi solicitat în acest sens acordul primăriei din Sânmartin, care întreţine şi îngrijeşte cimitirul, a anunţat portalul Szekelyhon.ro conform agenției maghiare de știri MTI, potrivit flux24.ro.

Ăştia unguri s-au „aprins”. Deşi în cimitir sunt îngropaţi eroi a 7 naţiuni, ăştia-s mereu mai cu moţ şi văd „sămânţă” de scandal în tot ce vrea să facă primarul din Darmăneşti. Edilul vrea ca în 17 mai, să inaugureze memorialul dedicat soldaţilor români căzuţi în Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial, amplasat în cimitirul militar maghiar. Ca parte a pregătirilor, în cimitir au fost ridicate 52 de cruci de beton şi o cruce mare ortodoxă, realizată tot din beton.

Ăla din Sânmartin i se pare că e cu iz de lovire la „moalele capului” şi spune că „Acesta este un furt, un act profanator şi o demonstraţie de putere. Dacă ne-ar fi contactat, spunându-ne că se doreşte ca aici să fie amplasat un memorial şi pentru soldaţii români căzuţi la datorie, s-ar fi putut găsi o soluţie. Însă nu despre asta a fost vorba, important a fost nu ca soldaţii români să aibă parte de un loc de cinste, ci s-a dorit să se lovească în maghiari, să fie profanat un loc sfânt al acestora”.

Se va ajunge în instanţă, se vor arunca vorbe grele şi degetul va fi îndreptat către celălalt. În tot timpul ăsta morţii poate că n-au parte de odihna veşnică promisă.