Pareri

Drujbarii de la Insulă nu şi-au primit banii şi e rost de scandal. Lucrări în impas?

Aqua Park, băieţii serioşi care lucrează la decolmatarea Insulei de Agrement, se ocupă de tăierea pădurii „amazoniene” din albie, una în care te poţi întâlni cu tot felul de lighioane şi una în care prestarea muncii e aproape imposibil de făcut. Tăierea ei presupune nişte drujbari ce sunt în stare să intre până-n brâu prin mocirla „deltei” şi firma asta s-a orientat spre nişte muncitori ce par angajaţi cu ziua şi care sunt aduşi din zonele sărace ale judeţului.

Asta văd eu în poze şi asta zic. Adică figurile astea sunt acele suflete dornice să facă un ban cinstit făcând munca pe care un om normal n-ar putea s-o facă.

Surpriză de proporţii însă în seara asta, prin jurul orei 18.00 când prin zonă a trecut un băcăuan şi a auzit zgomot de undeva de sub podul Şerbăneşti. Când a privit în jos a văzut vreo 15 oameni ce îşi cereau banii de la un „şef” ce rezema un Duster să nu cadă. Bieţii oameni doresc să fie şi plătiţi de ăştia de la Aqua Park şi probabil că ăştia o lungesc chiar acum de Paşte. Oamenii cu drujbele şi topoarele în mână, nervoşi din cale afară şi osteniţi de muncă, abia târându-şi picioarele în cizmele de cauciuc ce calca zona albiei prin cele mai „necunoscute” locuri, strigau la „şeful” ce-şi ţinea mâinile încrucişate că vor banii. Explicaţiile date nu au fost de înţeles însă e cert că sunt ceva „probleme” în materie de plată.

Astăzi s-au cărat aproximativ 100 de camioane, adică circa 1.500 mc de aluviuni, calculul ar da cu estimare un volum de muncă de 8 luni. Cam mare pentru „finalizarea” anunţată în vara asta.

Se întâmplă însă un lucru interesant în zonă şi anume că mâlul din albia Bistriţei e cărat pe celălalt mal al Insulei şi nu în exteriorul ei, adică îl „mută” puţin şi nu îl cară de acolo. Camioanele cu pietriş sunt duse în altă parte, una necunoscută dar se bănuieşte că direcţia e şantierul Centurii construită de UMB. După 22 de zile de muncă progresul e insesizabil, doar tăiatul „rachetei” e o chestie ce se poate vedea cu ochiul liber. În ritmul ăsta deja putem estima că „prognoza” lui Benea e departe de a fi una reală şi nu vor reuşi să decolmateze cele 225.000 mc de aluviuni nici măcar până în decembrie.