Gandul lui Balan

Eșecul binelui sau victoria rāului absolut?

Trecând peste faptul cā cele douā întrebāri propuse de președinte nu au nicio legāturā cu batjocura de ieri din parlament când s-a validat transformarea codului penal în cod propenal, dupā dorința și necesitāțile celor cu probleme în justiție ce printr-un accident al democrației au ajuns la cârma țārii, observ cā întrebarea a doua este formulatā atât de întortochiat și academic, încât nu știu câți dintre românii cu o pregātire generalā sub medie o vor înțelege.

Din nefericire, majoritatea votanților disciplinați, cu fricā de Dumnezeu și de primar, dar fārā prea multā carte, își duc traiul în mediul rural sau la periferia orāșelelor monoindustriale aflate în moarte clinicā. Ce sā știe sau sā înțeleagā nea Gheorghe despre ” ordonanțele de urgențā în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizārii judiciare”?
Milioane de „nea Gheorghe” se vor uita precum motanul la sudurā, mai ales la a doua întrebare, încât unii vor renunța, iar alții îl vor întreba pe primar. Și cum marea majoritate a primarilor sunt înregimentați în oastea lui Ali Baba de Teleorman, vā dați seama ce sfat vor primi.
Nu știu cine l-a consiliat pe președinte în acest demers deosebit de important pentru viitorul țārii, dar nu tre sā ai prea multā expertizā sociologicā sā înțelegi cā în cadrul unui referendum național, întrebārile trebuie sā fie scurte, clare și concise, pentru a fi înțelese de la vlādicā pân la opincā.

Altfel spus, tare mā tem cā actuala consultare publicā se va împiedica tocmai de întrebārile formulte mult prea stufos, greoi în înțeles și lipsite de simplitatea mesajului direct și pātrunzātor.
În atare condiții, este posibil ca noi cei ce ne dorim o țarā fārā penali în funcții publice, sā mai avem de așteptat, cāci specimene precum Dragnea, Vâlcov sau AKM, sunt greu de eliminat, dar nu pentru cā sunt ei jmecheri, ci pentru cā suntem noi fraieri.

Pārerea mea.