International

Catedrala Notre Dame din Paris, in flacari. Monumentul dateaza din anul 1163

Un incendiu a izbucnit in aceasta seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare.  Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea “celui mai vizitat monument instoric din lume”.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 18.50, ora locală, 19.50 ora României. Pompierii s-au mobilizat la câteva minute după izbucnirea incendiului, iar operațiunea de stingere este în curs.

Catedrala a fost evacuată, iar oamenii din jur au fost sfătuiți să se îndepărteze de locul incendiului.

Peste 400 de pompieri francezi au fost mobilizati pentru stingerea incendiului, si inca se lupta cu flacarile
Turla si acoperisul catedralei s-au prabusit in urma incendiului.

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

UPDATE 00:10 Ambele turnuri ale Catedralei au fost, de asemenea, salvate, anunță autoritățile franceze.