National

PSD pregăteşte o mocăciune Bisericii Ortodoxe. Biserica devine cerşetorul campaniilor electorale!

Propunerea legislativă PL-x nr. 9/2019 n-o cunoaşte nimeni. Prin adoptarea proiectului acesta de lege am pierde aproape 6 miliarde de Euro, la atât sunt evaluate aceste păduri. Suprafețele ar urma să fie trecute în proprietatea Bisericii ortodoxe și a altor entități private care nu au deținut niciodată aceste păduri. Statul Român ar pierde peste 650 000 de hectare din suprafața de pădure pe care o deține.

Aceste păduri au o poveste pe care n-o cunosc mulţi dintre noi, mai exact după Marea Unire pădurile deținute de statul austriac au ajuns în proprietatea proaspătului stat român. La acel moment s-a considerat necesar ca aceste păduri să fie administrate de Biserică, dar și de numeroase asociații sau persoane din fostele regiuni grănicerești.

E vorba doar de administrare, nu a fost nici o clipă vorba de proprietate. Dar acum se dorește ca urmașii foștilor administratori să fie transformați în proprietari. E ca și cum administratorul unui bloc de locuințe devine proprietarul clădirii pentru că așa vor Liviu Dragnea și UDMR.”

Co-inițiator al acestui proiect legislativ este Liviu Dragnea. Liderul PSD este în cădere liberă și speră că printr-o pomană fără precedent să obțină sprijinul Bisericii înaintea alegerilor.

Pe de altă parte, UDMR a simțit momentul prielnic și a adăugat un amendament la proiectul de lege. Pe lângă cele 160 000 de hectare pe care Liviu Dragnea le dorea transferate bisericii, UDMR mai adaugă 500 000 de hectare. Acestea ar urma să ajungă la urmașii unor persoane sau entități juridice care, la fel ca Biserica, pretind că au administrat în trecut aceste păduri.

O mocăciune pentru popii ce s-au linguşit pe lângă politicienii PSD dintotdeauna. E un moment propice pentru că biserica se întindă mâna la fel ca cerşetorul din colţul străzii, campania electorală putând fi „ajutată” de capii Bisericii Romane. Proiectul a trecut deja, cu mare viteză, prin Senat. Prea puțini au sesizat abuzul, doar 23 de senatori, restul de 80 au binecuvântat pomana și au votat proiectul legislativ. Asta în condițiile în care specialiștii din Direcția Generală Păduri din Ministerul Apelor și Pădurilor nu susțin inițiativa legislativă și au dat aviz negativ acestui proiect. De asemenea, silvicultorii protestează de câteva săptămâni în fața parlamentului. Urmează să se pronunțe și Camera Deputaților, în următoarele zile.

Personal cred că biserica nu mai are o aşa putere de convingere politică în materie de voturi după ce referendumul pentru Familie a fost un eşec uriaş în octombrie anul trecut şi cred că PSD-ul şi-ar lua o ţeapă cel puţin la fel de mare dacă ar blufa şi acordă mocăciunea bisericii.

S-a creat o petiţie în online şi poţi semna împotriva acestei propuneri legislative. O poţi găsi aici.