Pareri

Cuc minte la tv. Umbrărescu tace. Pachetul salarial „uriaş” e de fapt extrem de mic. Angajaţi noi, zero!

Merg laudele spre Umbrărescu ca şi cum omul inventează zilnic elemente chimice noi în tabelul lui Mendeleev. Că e băcăuan, că are la activ realizări peste tot în ţară, că e om serios. S-a gândit careva că până la urma omul se gândeşte şi face totul pentru buzunarul lui? Da prieteni, tot ce face, toate contractele şi toate deciziile le i-a pentru el nu pentru vreo comunitate sau vreo şleahtă de alegători pesedişti.

Am fost sunat aseară de un muncitor de pe Centură, unul care tocmai a luat „pauză” binemeritată şi era supărat că am scris articolul. I s-a părut că am „dat” în muncitorii din şantier. A început o discuţie lungă în urma căreia am aflat lucruri noi. Lucruri care nu-s cum le tapetează ministrul Cuc, ăla care se zbate din răsputeri să protejeze antreprenorul băcăuan.

Aţi auzit cu toţii despre cele „2 schimburi” existente pe şantier. Fake! Pe Centura Bacăului nu s-a lucrat în două schimburi şi nici nu se va lucra, dintr-un motiv simplu. Nu s-a prezentat nimeni pentru angajare, nu există nici un angajat nou pe şantier în ultimele două săptămâni, fix perioada în care anunţul celor de la UMB e pe toată massmedia. Muncitorul mi-a explicat că „dacă unul care manevrează un utilaj greu ajunge să câştige 3.500 lei, maxim şi asta pe timpul verii, „lopătarul” bănuiţi cât câştigă. E o muncă istovitoare zi lumină, 12 ore sau mai mult, sunt în stare să ne ţină şi noaptea pe şantier„.

Ne dau 40 de lei pe zi pentru mâncare în condiţiile în care o firmă de catering din zona Narcisa şi-a cam bătut joc de noi cu mâncarea pe care ne-au livrat-o până să luăm pauza asta. M-am temut că în săptămâna liberă voi umbla prin spitale pentru a vedea cum stau cu sănătatea. Pe şantier nu ai voie să vorbeşti la telefon, indiferent dacă acasă se întâmplă ceva şi eşti sunat. Rişti să îţi taie din salariu pentru un astfel de „incident”. Am muncit zi lumină şi am dormit la pensiune dar se aude că ne vor aduce vagoane montate în buricul şantierului şi poate că vom avea condiţii mai bune„, ne mai spune.

Îl întreb de ce nu vin totuşi oameni noi la muncă, bănuind că se pot câştiga bani frumoşi acolo. Îmi spune: „Dacă Georgel e din Corbasca şi lucrează aici şi ar vrea Irinel din sat să vină şi el la muncă, Georgel îi povesteşte despre condiţiile şi banii ce se câştigă pe şantier. Îl lămureşte rapid şi oamenii oricum ştiu despre salariile de mizerie şi condiţiile grele în care se lucrează. Şi nu vine nici dracu’. În plus, au apărut şi timpii absurzi în care un utilaj trebuie încărcat. Un camion de 40 de tone ar trebui încărcat într-un minut şi jumătate. E absurd. Ne plângem într-una că nu mai putem, că e istovitor şi că vom pleca. Urmează o periere tipică a inginerului în care ţi se explică viitorul luminos şi atât. Apoi te ţine minte şi-ţi cere mai mult. Nu sunt oameni destui şi nu pot exista două schimburi, asta-i o gogoaşă umflată! Lucrăm zi lumina. Umbrărescu a păstrat schema de la Deva şi închide şantierul pentru toată lumea o săptămână pe lună. Nu lucrăm în nici o sărbătoare cu cruce roşie însă de 1 decembrie şi alte zile libere date de guvern, rupem cu munca. M-am tot gândit să plec din cauza efortului susţinut la care eşti supus însă îmi e greu după o vârstă să fiu uşor angajat„. E doar o parte din declaraţia muncitorului.

În momentul ăsta îl văd din nou pe Cuc la Antena 1. Se repetă în legătură cu cele două schimburi în care se lucrează pe Centura Bacăului. O nebunie. Zic să nu criticăm antreprenorul că e băcăuan, e român şi e bine intenţionat. E cu siguranţă, pentru conturile lui nu pentru banii ce îi câştiga ăştia pe şantier.