Pareri

IPJ Bacău folosește radare în mașini neinscriptionate. Legea privind interzicerea lor, respinsă de CCR

Au băgat spaima în șoferii băcăuani. Inspectoratul de politie județean Bacău folosește, de ceva timp, mașini neinscriptionate dotate cu aparate radar.

La prima vedere par mașini simple, civile, însă doar cine e atent își poate da seama că nu e așa. Și e o listă destul de lungă cu aceste radare neinscriptionate:

1. BC 06 JKK – Dacia Logan model 2004, culoare albastru-inchis, geamuri fumurii pe lunetă și cele din spate. Cel mai popular radar neinscriptionat din Bacău.

2. BC 32 PHE – Dacia Logan model 2004, culoare albastru-inchis, geamuri simple. De regulă acționează în raza județului, foarte rar prin oraș.

3. MAI 45906 – Dacia Logan model 2018, culoare alb, geamuri fumurii pe lunetă și cele din spate. De regulă este folosit că radar in cascadă,doi polițiști stau in acest Logan și măsoară viteza cu pistolul din dotare și într-o altă localitate se află un alt echipaj care îl poate opri pe cel ce a încălcat legea.

4. BC 29 BWM – Dacia Logan model 2004, culoare alb, geamuri fumurii pe lunetă și cele din spate. Deocamdată este nou, nu se știe nimic despre el.

Anul trecut a existat o propunere legislativă privind modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Legea obliga poliţiştii să utilizeze radarele doar în cazul în care poartă uniformă şi în cazul în care folosesc o maşină care are însemnele poliţiei, iar dacă oamenii legii nu respectau aceste reguli, procesul-verbal întocmit devenea nul. 

“Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere şi care sunt poziţionate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive”, se arată în propunerea legislativă.

Legea a fost adoptată, dar a fost declarată recent parţial neconstituţională de Curtea Constituţională a României (CCR), iar în acest caz proiectul va fi retrimis în Parlament, noile reguli neputând fi aplicate.

Proiectul de lege are nevoie de încă un vot favorabil din partea Parlamentului pentru ca regulile să devină aplicabile.

Până atunci, recomandăm șoferilor vitezomani sa o lase mai moale cu viteza, nu se știe niciodată când te poți întâlni cu un astfel de radar.