National

În 15 zile vor fi scoase din funcţiune toate automatele de cafea stradale! Momentul Zero!

Automatele de cafea vor fi vizate de o acţiune de control la nivel naţional, iar Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va autoriza funcţionarea fiecărui aparat, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Marius Pîrvu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres.

Aşadar vin vremuri grele pentru afaceriştii cu automate de cafea montate pe străzi.

„În momentul de faţă, în urma specificaţiilor tehnice transmise de către producător, reiese că nu au dreptul să funcţioneze outdoor, ci numai indoor. De asemenea, nu au voie să funcţioneze decât dacă sunt branşate la o reţea de apă şi trebuie să se scrie pe eticheta lor ceea ce beţi, respectiv cafea sau… cafea cu albitor, pentru că nu vorbim despre cafea cu lapte, ci cafea cu înălbitor de rufe, de ce vreţi dumneavoastră… Machiatto nu e machiatto… La automatele de cafea „nicht” cafea măcinată. Intrăm în foarte multe amănunte.” mai spune Pîrvu.

Cum automatele din stradă nu-s conectate la reţeaua de apă a localităţii, le va fi greu să obţină autorizaţie de funcţionare. Ele vor trebui să funcţioneze indoor după cum prevăd specificaţiile producătorului. Sunt circa 100.000 de automate în toată ţara ele nefiind fiscalizate şi asta însemnând altă problemă a funcţionării lor.

Patronatele din domeniu au declarat că le vor scoate din funcţiune în următoarele 14-15 zile fapt ce mă duce cu gândul la o problemă existentă şi de care aceşti proprietari sunt conştienţi. E momentul zero al acestei afaceri în România şi probabil că va exista o mai multă siguranţă în ceea ce constă conţinutul ingredientelor folosite la prepararea cafelei băute de milioane de români zi de zi.