Pareri

Dacă am calculat bine, Teatrul Bacovia a fost subvenţionat de Primărie cu 1,2 milioane de euro. O fi „milionul” de la Maternitate?

Dacă tot vorbim de productivitate şi de cheltuieli inutile, aşa cum am făcut cu Maternitatea, putem să atragem atenţia şi asupra bunului mers al Teatrului Bacovia. Acolo există un manager şi el trebuie să asigure, conform fişei postului cred, productivitatea şi managementul de calitate.

Conform a ceea ce scrie aghiuţă.com şi a raportului de activitate al Teatrului Bacovia, nu prea pare ca treburile să fie pe „roze”. Că băcăuanii nu sunt avizi de cultură e lesne de înţeles, privind aglomeraţia de la Mall şi pe cea din sala Teatrului Bacovia la spectacole. Nu e de râs ci mai degrabă de plâns. Am susţinut mereu că incultura ucide şi sunt de acord cu nevoia de cultură, aici menţionez şi autorul articolului pe care-l citiţi mai ales că am recunoscut de-a lungul vremii faptul că nu-s nici pe departe vreo eminenţă cenuşie sau vreun prea citit al vremii. Pentru mine e mai greu să-mi revin din starea asta dar mă gândesc la tineri. Ei ar avea nevoie de cultură. O evit însă şi asta nu dă roade Teatrului Bacovia.

Din ce am citit în raport, ăştia n-au autorizaţie ISU, abia fiind depus acest proiect. Interesant! La categoria „Puncte tari” ăştia menţionează că deţin o pagină de facebook şi un site. Impresionant. Şi eu deţin aceste „lucruri” şi nu le consider „puncte tari”. Tot la această categorie e menţionat publicul fidel venit din alte oraşe. Incredibil. Vin din Comăneşti la piesele de teatru? E bine.

Gradul de acoperire a cheltuielilor per spectacol sunt în jurul a 5%. Hopa, aici avem o problemă. Mă întreb cine contribuie cu ceilalţi 95%. Bănuiesc că Primăria şi ale ei iniţiate HCL. Susţinem cultura în modul ăsta? Ciudat. Eu zic că susţinem alte lucruri. Dacă la Maternitate se taie paturi în caz că au „productivitate” mică, aici ce-i de făcut?

Încasările medii per spectator ajung la 11 lei şi cheltuielile Teatrului Bacovia cu acelaşi spectator ajunge la 236 lei. Restu’ subvenţionează Primăria. Dacă Teatrul a avut circa 22.000 de spectatori în 2018, asta ar rezulta o sumă frumuşică în contul „subvenţionării” culturii, mai exact 5.215.000 lei. Poate că n-am socotit bine. Sau poate că n-au scris ăştia corect dar dacă au făcut-o corect, personal cred că suma e cam o mică problemă. Nu mă pricep nici la limba română darămite la teatru. Mai cu seamă la management. Dar nu-mi sună bine 1,2 milioane de euro subvenţii.

Avem nevoie de teatru, asta-i clar însă cifrele mă ameţesc. Nu cumva ăsta e milionul de euro minus de la Maternitate?:) Să fim noi sănătoşi!

4 thoughts on “Dacă am calculat bine, Teatrul Bacovia a fost subvenţionat de Primărie cu 1,2 milioane de euro. O fi „milionul” de la Maternitate?

  1. Cred ca este foarte dificil pentru conducerea Teatrului si cea a Primariei sa inteleaga si sa aplice principii de management, deoarece nu au pregatirea necesara – si asta o spun fara nici o rautate si fara nici o legatura cu persoanele ci doar cu expertiza acestora. NU ma gandesc ca este rea intentie, ba chiar cred ca Dna Director isi doreste rezultate mult mai bune, insa, din păcate, cred ca pentru aceste rezultate trebuie sa existe un concurs de elemente: manager cu experienta, o strategie viabilă si adaptata la conjunctura si comunitatea in care suntem si resurse suficiente pentru a pune in practica aceasta strategie. Si, ca sa nu fie doar feedback negativ, eu as spune ca fiecare cetatean care vrea sa contribuie sa trimita niste idei pentru revigorarea activitatii Teatrului, poate asa ajutam la cresterea veniturilor. Incep eu: organizarea – inchirierea Teatrului pentru evenimente de business- cocktailuri, gale festive, gale de networking, piese de stand-up de calitate, protocoale cu liceele si universitatile, promovare mai agresiva s.a

  2. Precizari utile daca vreti sa scrieti corect: Maternitatea Bacau apartine de CJ Bacau, deci nu are legatura cu Primaria Bacau. Milionul de euro este gaura acolo.
    Subventionate, in acest oras, sunt si alte institutii de cultura. Muzeele, observatorul, casele memoriale, toate primesc bani pentru salarii, tocmai pentru ca este dificil sa aduci publicul in incinta ta pentru ca asa este profilul consumatorului de cultura. Ar vrea, dar sa fie gratis. Drept urmare, ar trebui sa dispara toate aceste institutii? Este mai bine sa ne umplem de magazine si malluri?

    PS: Cred ca persoanele despre care vorbiti merita mai mult decat apelativul „astia”. Stim ca acesta este un blog, dar totusi dati dovada de ceva clasa.

    1. Nu am sustinut niciodata ca am „clasa”. Aici sunt doar opiniile mele. Uneori deranjeaza dar imi asum acest lucru. Ma refer la „pierderile” per total din bugetele formate cu ajutorul nostru. Cele din taxe si impozite. Si la Primarie si la CJ e tot banul cetateanului. Doamne fereste sa dispara Teatrul. Eu vorbesc despre un management prost si e doar opinia mea!

Comments are closed.