USR reinventează economia? Băi eşti nebun? Magnific!

Apar “propunerile” în materie de legi “minune” şi asta nu se întâmplă într-un moment oarecare ci într-unul în care se “aruncă” în media cu orice. Am citit propunerile/dorinţele celor de la USR şi pot spune două lucruri. Primul ar fi că sună exact ca acele propagande făcute de #schimb cu “Îndrăznirea”. Adică sună bine, îndrăzneţ, captivant şi îmbucurător pentru noi ăştia mai săraci cu finanţele. Dacă vor un prag sub care nu se va mai impozita venitul, m-am gândit imediat că pragul ar fi salariul minim pe economie.

Cele mai multe milioane de români tocmai sunt în această categorie şi cred că ar fi o “gaură” serioasă în buget. Dar poate n-am înţeles bine. Pentru tinerii care vor să se mute la oraş se anunţă vremuri bune dacă USR va ajunge la guvernare. Mă gândesc însă că acest lucru nu va “exploda” atât timp cât acel tânăr nu îşi va permite o chirie de 250 de euro în detrimentul unui salariu minim de vreo 270 de euro. Adică nu pare sustenabilă chestia asta, cel puţin pentru mine. Se poate muta la unchiul lui sau la vărul ce e plecat în Anglia şi are apartamentul liber, ce-i drept. Sunt nişte “socoteli” cam dificile pentru mine dar îmi doresc să fie aşa frumos.

Până în 21 de ani să nu plătească CAS. Faină treabă, recunosc. Probabil că e o chestie bună atât timp cât tinerii se apucă de muncă pe la 24-25 de ani, primii 5-6 ani de după terminarea liceului fiind “dedicaţi” copilăriei prelungite şi vacanţelor plătite de părinţi.

Probabil că aberez şi treaba-i serioasă. Sunt încrezător în ceea ce vor ăştia să facă şi de aceea rog a citi pe îndelete textul publicat de USR.

Munca în România este extrem de taxată. Studiul Deloitte pune România pe locul 1 în Europa de Est. Trebuie o reducere substanţială a impozitelor pe muncă. (…) Vrem să menţinem cota unică dar să exxiste un prag sub care să nu se mai plătească impozite. Vrem să nu să mai impoziteze sărăcia. Vrem un impozit gradual, un CAS mai mic pentru tineri şi impozit pe venit zero pentru salariul minim”, explică Claudiu Năsui, deputat USR Bucureşti.

Membrii USR propun CAS progresiv în funcţie de vârsta. Astfel, ei vor ca tinerii de până la 21 de ani să fie scutiţi de CAS şi să contribuie gradual la pensie după această vârstă. Contribuţia  pentru pensii se va mări cu 5% pentru fiecare an până la cota standard de 25%, se arată în propunerile USR.

Mai mult, pentru a încuraja tinerii din provincie să se mute într-un oraş mai mare şi să se descurce, USR propune reducerea taxelor în primii trei ani pentru tinerii care se relochează.