Obiectiv, Bacăul! F.C.M Bacău

Clubul a fost înființat în 1950 sub numele de Dinamo Bacău. Echipa se afla, atunci, sub tutela Ministerului de Interne, ca și alte cluburi numite astfel, precum Dinamo București. Conducătorii clubului băcăuan au decis, ulterior, să separe clubul de minister. Astfel, l-au redenumit Sport Club Bacău și l-au alăturat altor sporturi precum atletismul sau tenisul. Echipa a înregistrat unele rezultate decente în ligă (deși nu au terminat în primele 3), a obținut al patrulea loc în sezonul 1972-73 și al cincilea loc în sezoanele 1996-97 și 1998-99 ca cele mai bune rezultate reușite.

În 2001, FCM Bacău a retrogradat la cea de-a doua liga, dar a reușit să se mențină în prima divizie după ce a cumpărat un loc de la FC Baia Mare care era proaspăt promovată.

În Cupa României, FCM Bacău a reușit să ajungă în finală în sezonul 1990-91, dar a pierdut în fața Universității Craiova, care a câștigat cu scorul de 2-1.

Autocarul echipei

Echipa de fotbal din orașul de pe Bistrița a scris istoria primei calificări românești în sferturile de finală ale unei competiții intercluburi europene. Deci, iată, “cartea de vizită” a echipei FCM Bacău include o performanță, indiscutabil, de răsunet în fotbalul din România.

Era în toamna anului 1969 când Dinamo Bacău (denumirea sub care a activat mulți ani) participa, pentru prima oară, într-o întrecere continentală: “Cupa Orașelor Târguri” (cea care va deveni curând “Cupa UEFA”, iar în prezent “UEFA Europa League”). Echipa a ajuns în sferturi de finală, după eliminarea echipelor FC Floriana (Malta), FK Dolp (Norvegia) și Kilmarnock FC (Scoția), fiind învinsă de Arsenal cu scorurile de 2-0 și 7-1.

FCM Bacău a câștigat ediția din 1998 a Cupei Ligii și a fost finalistă în ediția din 2000.

În sezonul 2001-02 din Divizia A, Cătălin Cursaru, de la FCM Bacău a fost golgheterul național, marcând 17 goluri.

În 1992, numele echipei a fost schimbat din Dinamo în FC Selena Bacău.În 1995,numele a fost schimbat din nou, de data aceasta în FC Bacău. În 1997, a fost ultima schimbare a numelui, și clubul s-a chemat FCM Bacău.

Era lui “Seche

Fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, a preluat FC Bacău în toamna anului 1992, câteva luni după ce tentativa sa de a deveni patron la echipa de handbal feminin Știința a eșuat. Istoria evenimentelor este lungă și complicată. Atât doar, trebuie amintit că în momentul în care Sechelariu a căpătat-o de la Constar, FC Bacău avea patru înfrângeri în campionat (cu Gloria Bistrița, Steaua, Rapid și Petrolul), o situație financiară grea și un lot de strânsură, condamnat la Divizia B.

Prima grijă a lui Sechelariu a fost să întărească lotul, astfel că au fost aduși sau readuși de urgență Firici, Motroc, frații Skala (Iuri și Serghei), Alexa, Profir, Scânteie și alții. Situația la echipă s-a mai redresat, dar FCM Bacău tot n-a izbutit să evite retrogradarea. Echipa a produs însă surpriza campionatului, învingând în deplasare pe Dinamo, golul lui Sorin Condurache răpindu-le Câinilor Roșii bucuria unui titlu de campioană. Penitența în Divizia B a durat doi ani. În 1995, FCM Bacău a reintrat în prima ligă, după o luptă lungă și foarte dură cu FC Brăila. Galben-albaștrii au scăpat de rivalii lor doar în urma scandalului de corupție Cănănău-Trifina, spre finalul returului. Oricum, eforturile financiare în vederea promovării au fost extrem de mari pentru firma Selena, care-și dăduse numele formației. Până în 2006, echipa a rămas în Divizia A, sub numele Selena, AS și FCM, cum este în prezent. Dumitru Sechelariu a fost în spatele a tot ceea ce s-a întâmplat – bun sau rău – în acest răstimp la FCM Bacău. A fost mai întâi o perioadă de relativă creștere, cu locurile 13 – 1996 (și un 5-1 în Ghencea, surpriza all-time a campionatului României!), 5 – 1997, 10 – 1998, 5 – 1999, 8 – 2000; a urmat retrogradarea din urma barajului dureros cu Farul, în 2001, și cumpărarea locului de prim eșalon de la Baia-Mare, în aceeași vară.

Sezonul 2001-2002 a început cu mari ambiții, cu investiții uriașe pentru o echipă din România, cu nume relativ mari în lot și pe bancă, cu extazul acelui 4-2 cu Dinamo și decepțiile de final care au adus doar un loc 6. După 2002, FCM Bacău a fost numai în subsolul clasamentului până la retrogradarea din 2006. Nu de puține ori, Sechelariu s-a referit la FCM Bacău numindu-l “copilul meu“, uneori “drag“, alteori “handicapat“. Istoria clubului băcăuan dintre anii 1992-2009 a fost extraordinar de agitată și a urmat fidel contururile patronului său. Până la urmă, a fost un amestec zbuciumat de voință, frumusețe și dezamăgire cruntă.

Retrogadarea în Liga II și anii declinului

În 2006 echipa din Moldova a retrogradat în Liga a II-a. În sezonul 2006-07 echipa a terminat pe locul 5, arătând un declin ce în anii următori ar fi evidențiat apoi mai mult, această perioadă fiind una dintre cele mai negative ale clubului din orașul lui Bacovia, ce în sezonul 2007-08 a fost la un pas de a retrograda chiar în Liga a III-a.

În campionatul Ligii a II-a 2008-09 FCM-ul a avut două faze a sezonului extrem de diferite, în tur echipa fiind pe locul 16 ce ar fi însemnat o retrogradare, însă returul a fost spectaculos pentru “Taurii furioși” terminând la finalul campionatului pe locul 6, luând în considerare numai returul echipa s-ar fi clasat pe locul 3.

SC FCM Bacău SA

Pentru sezonul 2009-10 echipa și-a propus promovarea în Liga I, dar datorită problemelor financiare și neînțelegerilor între Dumitru Sechelariu și Consiliul Local al municipiului, acesta a fost retrogradat în Liga a III-a la masa verde după două neprezentări.

După excluderea din liga a II-a, Consiliul Local a înscris echipa în sezonul următor în liga a III-a sub numele de SCM Bacău. La data de 9 iunie s-a anunțat că noul club va fi construit pe structura vechiului club, SC FCM Bacău SA, care după majorarea de capital a intrat sub controlul Consiliului Local, AS FCM Bacău (Dumitru Sechelariu) fostul proprietar al clubului a devenit acționar minoritar. Noul management al clubului a decis schimbarea denumirii în SC SCM Bacău SA și înlăturarea jucătorilor ce au contract cu AS FCM Bacău. SCM Bacău a promovat în liga a II-a în 2011, iar în sezonul următor a obținut locul 7.

Înaintea sezonului următor, situația financiară nu a mai permis clubului să păstreze contractele jucătorilor, care au părăsit echipa (majoritatea plecând la FC Botoșani), iar Sechelariu a decis să o transfere în întregime Consiliului Local. În acel moment, echipa urma să fie retrogradată în liga a III-a, iar Consiliul Local a decis stoparea investițiilor în acest club și direcționarea lor către CS Mesagerul Bacău, echipă ce avea să primească denumirea de SC Bacău.

Reconstrucția

În sezonul 2017-2018 foștii jucători și suporteri ai FCM Bacău au înscris o echipă în Liga a IV-a Bacău, sub denumirea de Asociația Club Sportiv Gauss Bacău. Noua echipă ar fi trebuit să primească de la AS FCM Bacău palmaresul FCM Bacău, cu titlu temporar, în cazul unei promovări în Liga a III-a, și cu titlu definitiv, în cazul promovării în Liga I. Insa epopeea echipei a luat sfarsit dupa nici 2 ani de activitate.

Palmares și recorduri

Unicul trofeu câștigat de echipă a fost o Cupă a Ligii în 1998 3-2 cu Universitatea Cluj, mai multe fiind finalele pierdute, cum ar fi o Cupă a României și o altă Cupă a Ligii respectiv împotriva Universității Craiova și Gloriei Bistrița.

În campionat cele mai bune clasări au fost locul 4 în 1972-1973 și locul 5 în 1996-1997 și 1998-1999.

Rezultatele în Europa nu au adus echipei nicio cupă, dar se poate mândri cu faptul că a fost a doua echipă românească ce a atins sferturile de finală ale unei cupe europene – pierdute în fața echipei Arsenal Londra.

Trofee naționale

 • Liga I: Locul patru1972-1973, locul 5 1996-1997
 • Finalistǎ a Cupei României:1990-1991
 • Câștigătoare a Cupei Ligii:1998

Trofee internaționale

 • Cupa UEFA: a doua (după Petrolul în 1963) echipă românească care a atins sferturile de finală ale unei cupe europene – pierdute în fața echipei Arsenal Londra1969-1970
 • Cupa Cupelor: Turul I pierdut în fața echipei Werder Bremen 1991-1992
 • Cupa UEFA Intertoto: Turul I pierdut în fața echipei Ararat Erevan 1998-1999

Recorduri

În 1998-1999, FCM a avut un record de 13 meciuri în care nu a fost învins, ajungând în primele cinci echipe europene la acest capitol.

Tot în Liga I mai are două recorduri echipa din orașul lui Bacovia, adică cele mai multe egaluri consecutive, 8, în sezonul 1978-79, și este pe al 5-lea loc în clasamentul echipelor cu cele mai multe înfrângeri consecutive, 15, în sezonul 2005/2006

 • Cea mai categorică victorie: SC Bacău-Universitatea Craiova 6-0
 • Jucătorul cu cele mai multe prezențe: Gheorghe Andries 319.
 • Jucătorul cu cele mai multe goluri: Emerich Dembrowski 57

Denumirile avute de echipă de-a lungul timpului

 • 1950 -1971 : Dinamo Bacău
 • 1971 -1990 : Sport Club Bacău
 • 1990 -1992 : Fotbal Club Consart Bacău
 • 1992 -1996 : Fotbal Club Selena Bacău
 • 1996 -1997 : Asociația Sportivă Bacău
 • 1997 -2014 : Fotbal Club Municipal Bacău

Sursa: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *