20 ianuarie 2018, Piaţa Universităţii. Ziua în care m-am simţit mai liber ca oricând.

N-ai cum să înţelegi ce înseamnă să fii cu sufletul alături de 90.000 de români în aceeaşi locaţie dacă nu ai avut vreodată experienţa asta. Chiar dacă frustrarea a reuşit să adune atâţia români în Piaţa Universităţii, a fost extraordinar să pot face parte din acei oameni care au avut curajul să înfrunte drumul obositor, vremea rea şi sistemul ticălos care au scos jandarmii slugarnici în stradă.

Îmi aduc aminte că am trăit fiecare secundă la intensitate maximă, m-am simţit mai liber ca oricând alături de cei care protestau în 20 ianuarie 2018 în Piaţa Universităţii. Se adunase prea multe ticăloşii ale guvernului PSD şi românii şi-au dat întâlnire la un protest de amploare faţă de modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale. Protestatarii s-au adunat în Piaţa Universităţii, după care au plecat în marş spre Palatul Parlamentului. Am fost un grup de vreo 20 de băcăuani ce am pornit în călătoria cu trenul spre Bucureşti. Se vorbea că Soroş sponsorizează aceste deplasări dar vreau să menţionez că nici acum n-am primit banii. Păcat. Îl credeam om serios pe Soroş. Glumesc. Am mers pe timpul nostru, pe banii noştri în Piaţa unde românii şi-au strigat frustrarea.

O ninsoare puternică ne-a întâmpinat încă de la sosirea în Gara de Nord. Jandarmi la tot pasul şi feţe dubioase ce urmăreau toate grupurile de protestatari. Ajuns în Piaţa Universităţii, nu pot uita pe jandarmeriţa ce se nimerise în faţa mea, doar gardul de protecţie montat despărţindu-ne. Să fi avut 1 metru jumate’ şi vreo 50 de kile’. Mă amuzam cum pot trimite ciumapacii ăştia o asemenea femeie în mijlocul mulţimii furioase. Dacă ne ambiţionam, fugeam cu ea sub braţ.:)

În afară de momentul în care mulţimea a dărâmat gardurile şi când s-a încercat intimidarea protestatarilor cu jandarmi călare plus blocarea gurii de metrou pe unde veneau valuri de oameni, nu pot spune că au fost încălcări grave a libertăţii dreptului de exprimare. Au fost 6 ore de prezenţă la protestul ce vroia să tragă un alt semnal de alarmă vizavi de legile justiţiei şi schimbarea codurilor penale.

Am lipsit de la 10 august 2018 dar se anunţă un 10 august 2019 cu proteste masive în Bucureşti. Privesc calendarul şi văd că e într-o sâmbătă. Am lipsit pentru că vineri e zi de lucru dar sigur voi fi acolo în 2019. Sâmbăta respectivă poate deveni reperul libertăţii. Gaşca lui Tudorel nu poate rezista mai mult decât frustrarea românului sătul de penalii din guvern.

A trecut un an de la acel 20 ianuarie cu proteste #rezist în Piaţa Universităţii. Nu ai putea înţelege cât de liber m-am simţit…

Albumul complet al deplasarii:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.546035069097175&type=1&l=0906a7750d