Taxa care aduce bani la bugetul local. Păcăleala cu restricţia de tonaj.

Regimul de circulație s-a schimbat radical în municipiul Bacău, odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament privind accesul, staționarea și parcarea diferitelor categorii de vehicule, la 8 octombrie. S-a vrut genul ăsta de restricţii pentru ca traficul să fie oarecum fluidizat. N-ai Centură, n-ai şosele bune, ai doar gropi şi 2 agenţi de circulaţie în dirijarea traficului dar vrei să iei o măsură care să-ţi dea speranţe de mai bine.

În primele săptămâni doar 37 de permise eliberate pentru că nu a existat interes pentru aceasta taxa inutilă în plus. Îi spun taxa inutilă pentru că aceşti bani nu se revăd în ceea ce numim trafic decent şi condiţii optime de şofat. Au sărit ăştia din administraţie la gâtul Localei care a fost pusă să dea nişte amenzi şi să stea la pândă. Rezultatele au fost bune, „Până la acest moment, au fost eliberate 675 de permise de liberă trecere, dar și numărul amenzilor și avertismentelor aplicate în aceeași perioadă a fost mare. Vorbim despre 683 de sancțiuni cu un cuantum total de 183.890 lei, din care 156 au fost avertismente”, a declarat Oana Cojocaru, purtător de cuvânt al Poliției Locale Bacău.

Pentru accesul în municipiul Bacău, între 9 și 16 se plătește o taxă de 3 lei pe tonă pe zi, la fel și în intervalul 18-22, iar între 22 și 7 tariful este de 2lei/to/zi. La un calcul simplu putem analiza banii încasaţi de primărie pentru o zi de trafic. Să zicem că 50 de camioane de mare tonaj trec pe oră şi nu mă puteţi contrazice că nu-i aşa dacă circulaţi prin Bacău. Cel puţin 50. Deci un minim 350 de tone pe oră, trafic. Rezultă un minim de 1.000 lei pe oră. În orele de vârf în care traficul e mare, 10 ore zic eu, se încasează uşor un 10.000 lei pe zi. 300.000 lei pe lună, bani care sunt calculaţi la cel mai mic trafic. Plus amenzi în cuantum de 184.000 lei? Depăşim 380.000 lei? Ce face Primăria de banii ăştia? Pentru ce anume plătesc aceste firme taxa respectivă? A observat careva un trafic lejer de când cu restricţia? Dimpotrivă, Bacăul e din ce în ce mai aglomerat. Sub pretextul că restricţiile vor aduce un trafic lejer, Primăria a adăugat taxa asta fără să facă nimic în schimb.

Aş putea gândi că suma a putut fi dată uşor SSPM-ului pentru bâlciul de Revelion. Taxa asta e ca cea plătită în parcările primăriei din oraş. Plăteşti 1,5 lei pe oră pentru dungile trase-n parcare. Că altceva nu primeşti. De exemplu siguranţa maşinii cât timp tu plăteşti pentru a o parca acolo.