Despre noi și bulgari. Noi cu frunza, ei cu rodul.

De mult nu i-am mai invidiat pe bulgari. Îmi amintesc cā ultima oarā o fāceam prin 89, când aveam locul de muncā în București și abia așteptam sâmbāta seara, unde la postul lor de tv. începând cu orele 23.oo. se difuzau sub genericul Studio X(h), filme polițiste americane, dublate în limba bulgarā. Nu înțelegeam o iotā, dar urmārind acțiunea cu jdemi de girofaruri, pumni împārțiți și māsele ce zburau din gura infractorilor mai ceva ca MIG-urile, realizam cā eroii pozitivi, apārātori ai legii, zdrobesc forțele din pārțile întunecate ale mizerabilei societāți de consum capitaliste. Oricum, era ceva mult mai mișto decât Hora Unirii de închidere a programului și mira TVR.


Anii au trecut și am avut impresia cā încet, încet le-am luat-o înainte castravețarilor, în ciuda numārului mare de conaționali ce și-au înmatriculat torogoatele la ei. Dar iatā cā la vestea cā bulgarii vor accede înaintea noastrā în spațiul schengen, mā învālui un sentiment de invidie cam de vreo zece ori mai mare ca cel trāit în 89. când cu ajutorul unei antene sutien, aveam acces la emisiunile lor.


Într-un moment de rāzvrātire internā am vrut sā încropesc un text despre ei și despre noi. Un fel de autoîncurajare cā avem și noi plusuri ce ne îndreptāțesc sā sperām cā împreunā am intrat în UE, împreunā vom fi incluși și în zona schengen. Dar când sā-mi rânduiesc ideile despre noi, am vāzut-o la tv. pe Veorica cum iar mārea salariul minim din pix și am paralizat, pierzându-mi cheful și inspirația. Noroc cu fotografia asta capturatā de pe fb, care este atât de sugestivā, încât exprimā extraordinar de bine diferența dintre ei și noi, cāci și dacā scriam zece pagini, nu cred cā reușeam a ilustra mai bine, cruda realitate. Noi ne lāudām cu frunza, ei culeg rodul. Și cam atât.

Noapte bunā, România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *