România sălbatică a secolului 21.

Imaginile de ieri au făcut înconjurul lumii. Fiecare popor are o Catedrală aşa cum spunea o duduie credincioasă, se prea poate, dar sigur aşa imagini n-au făcut parte din niciuna din sfinţirile ce le-au avut alea.

TheGuardian vorbeste despre sfintirea Catedralei controversate de romani.

După ce se bat de la nişte tigăi ce-s la promoţie, românul nu se dezminte şi procedează la fel şi în biserică. Aia care spune el că e Casa Domnului şi e sfântă. Adică dă-o în mă-sa de credinţă dacă-i vorba să fii primul la gardul bisericii ce urmează să fie sfinţită. Să vezi persoane în vârstă, dudui ce abia se ţin pe picioare, împingându-se cu jandarmii pe treptele Catedralei, e demn de orice documentar scandalos referitor la credinţa ortodoxă ce “zace” în sufletele astea. Oare aşa se roagă şi-n bisericile alea mici de cartier? Alea 2.000 care au apărut doar după Revoluţie. Tot cu îmbrânceli să fie prima la pupat icoana?

La Bobotează vedem aceleaşi imagini. La Iaşi, la moaştele Sfintei Paraschieva la fel, transmisii în direct cum două babe se ceartă de la rând. Asta să fie credinţa ortodoxă? Mai paşnici şi cu mai mult bun simţ au fost cei din Diaspora ce au venit la protestul din 10 august. Mai degrabă au aruncat vorbe de ocară pupătorii de moaşte ce zvârleau din mâini împingând gardul cu jandarmii decât ăia de strigau împotriva penalilor.

Un domn respectabil dealtfel, explica în seara asta la un post de radio că nu e bine să judecăm biserica. Poftim? Amice, biserica ortodoxă nu-i Dumnezeu, e doar Casa Lui în care s-au aciuat tot felul de indivizi lacomi. Din păcate. Apoi tot el, explică faptul că biserica romano-catolică are mai multe “probleme” decât cea ortodoxă. Parcă suntem la Olimpiadă, încercând să facem întrecere la 100 de metri garduri. Credincioşii au stat acasă, sălbaticii au mers la sfinţirea Catedralei.