La Palanca e lemn destul dar nu-i de găsit fier-betonul. Critici vizavi de podul în construcţie.

Când lucrezi aşa cum vor muşchii tăi înseamnă că te ţine. Cine te ţine? În niciun caz Patriarhul Daniel. Ăla se ocupă de Catedrală. Acolo pun destul fier-beton cu siguranţă. Nu la fel se întâmplă şi pe la Palanca unde se lucrează la un pod de curând.

Cică o firmă pe nume Xilopal lucrează la acest pod dar localnicii cu puţin creier au observat o “ghiduşie” de-a ăstora. Că nu prea folosesc fier-beton la o lucrare la care asta ar fi baza. Nici nu trebuie la cum se lucrează pe bani publici în ziua de azi. Pe hârtie apare cu siguranţă mult râvnita materie primă a unui pod ce se vrea a rezista. De exemplu, la Apa Asău se lucrează la o aripă de pod. Acelaşi amic îmi trimite nişte fotografii în care apare şi fier-betonul. Aia lucrează ca la carte.

Probabil că ăştia de la Xilopal nu-s mulţumiţi de cei 16.000 de euro pe care-i primesc pentru lucrare şi nu-i loc destul pentru “învârteli”.

Oare ciment folosesc sau pun baza pe nisip mai mult? Să sperăm că da. Oricum vom vedea ce se întâmplă cu podul peste un an, dacă a rămas în picioare sau dacă dă să “pocnească” din încheieturi. Una peste alta, verifică cineva calitatea lucrării sau păţim ca în cazul lucrării ce a însemnat schimbarea aducţiunii de apă de la Valea Uzului? Că şi acolo s-au găsit nişte “matrapazlâcuri” legate de nişte dimensiuni neconforme cu proiectul. Şi le-am găsit când a făcut “boom”.

Orice structură ce se vrea numit pod, necesită cu siguranţă fier-beton exact cât trebuie, cât scrie la carte. Dacă lucrăm în noiembrie pe zăpadă, punem mai mult nisip şi mai deloc fier-beton, riscăm să avem o recepţie a podului făcută din pix. Locuitorii din zonă au sesizat că lucrurile nu-s tocmai ok acolo.