“Mai rău de atât nu se poate”. Asta mi-am zis după vizita de azi la familia Tigancea din satul Recea.

O duminică prea călduroasă pentru sfârşitul de octombrie şi 5 oameni implicaţi în Campania umanitară “Îngerii de lângă noi…”. Aflăm de la preotul Laurenţiu din satul Recea că există o familie ce trăieşte în condiţii extrem de grele în satul în care el slujeşte credincioşilor. Ne urcăm în maşină şi pornim să vedem despre ce e vorba.

Ne întâlnim la biserica din Recea şi discutăm câteva minute cu preotul. Pornim apoi în urma lui spre familia despre care ne vorbise. Undeva într-o margine de sat, un cătun sărăcăcios şi o mamă cu 3 copii în curte. “Aici se află familia despre care v-am vorbit” ne spune părintele. Intrăm în curte şi ne apropiem de ei. Ea e Irina şi e mama celor 3 copii, Ioana de 6 ani, David de 3 ani şi un “prichindel” de 4 luni.

La scurt timp vine şi tatăl lor, Florin. Cămăruţa în care trăiesc nu are mai mult de 8mp şi e practic un grajd. Nu au energie electrică şi deci niciuna din condiţiile normale de trai. În toată sărăcia, am zărit nişte icoane puse pe perete, lucru ce poate exprima credinţa în Dumnezeu.

Intru în cămăruţă şi mă lovesc de o imagine crudă a sărăciei maxime. Îmi spun în gând că mai rău de atât nu se poate. Un pat, o saltea întinsă pe jos, o sobă şi cam atât. Nu mai rămâne loc nici de aruncat un ac, practic intri direct în pat. Pe o noptieră mică într-un colţ, zăresc nişte lumânări pregătite a fi folosite iar pe sobă nişte baterii. O ceapă şi o bucată de mămăligă ce pare să fi fost o ultimă masă luată în familie.

Lumina o au de la lumanari..

Brusc, mă rup de realitate şi nu mai ştiu unde sunt şi de ce. Am avut un moment în care m-am pierdut în faţă situaţiei ce mi se arată în faţă. Preotul începe a povesti că au viaţă grea cu tatăl lui Florin cel care e proprietar în această curte, un abonat la licorile lui Bachus frecvent şi care-i scoate-n drum adeseori.

David, 3 ani

Îl întreb pe Florin despre asta şi pune capul în pământ. E tatăl lui dar are viaţa grea în curtea asta, ne spune. Au parte de scandal în fiecare zi, tatăl împărţind orice e pe acolo cu ceilalţi 4 fraţi dar nu cu el. Văd un gutui necules şi îl întreb de ce nu face ceva cu ele. Îmi spune că n-are voie să ia nici un fruct că-i sare tatăl în cap. Pe sârmă sunt întinse nişte haine spălate şi printre ele zăresc nişte pamperşi puşi la uscat. N-au bani pentru mai mulţi, îi folosesc pe care-i primesc şi îi spală. Apoi îi pun la uscat. 168 lei e singurul venit din casă, alocaţiile a doi copii, Florin muncind cu ziua pe unde apucă dar e greu în zonă să facă un ban. Au de gând să-şi cumpere o bucată de pământ numai al lor şi au nevoie de 1.600 lei, bani ce speră să-i aibă curând pentru că în curtea asta nu mai pot sta mult alături de tatăl scandalagiu.

Florin, capul familiei, ne explica cat ii e de greu sa mearga inainte.

Îi privesc palmele şi le văd efectiv înnegrite. Ieri a fost sărbătoare şi n-a avut unde munci dar alaltăieri a fost la crăpat lemne, ne povesteşte Florin. O întreb pe Ioana, fata de 6 ani dacă are vreo păpuşă şi îmi spune că nu are niciuna. Singura jucărie e un ghiozdan cu un caiet şi nişte culori. David aleargă prin curte cu o bucată de sârmă pe post de jucărie. Nu pare să fi văzut vreodată vreo altfel de jucărie.

Ioana 6 ani

Preotul Laurenţiu ne mai spune că are grijă de familia asta şi aduce mereu de la biserică, hăinuţe şi alimente ce sunt atât de necesare. “Îşi văd de treabă, sunt muncitori şi liniştiţi” ne mai confirmă preotul în discuţia avută. Ne gândim să vorbim cu domnul primar din Horgeşti pentru a ajuta această familie cu o bucată de pământ, lucrul ăsta fiind o prioritate aflând despre traiul lor pe care-l duc în curtea tatălui. Problemă urgentă şi necesară ar consta în alimente pentru familie şi pamperşi pentru cel mic. E un prim pas ce poate fi făcut pentru a le oferi un ajutor. Orice alt lucru ar fi momentan imposibil de folosit în camera improprie unui trai decent.

Bateriile folosite la o lanterna ce le ofera lumina.

Puteţi urmări un interviu detaliat cu membrii familiei Tigancea făcut de Radio Easy, colaborator în campania “Îngerii de lângă noi…” Cei care aveţi cum să-i ajutaţi, nu ezitaţi să ne contactaţi pe Grupul “Vreau sa ajut!” , paginile de facebook Nordist Bacauan si Radio Easy 

Imaginile au fost preluate cu acordul verbal al parintilor celor 3 minori.